Isoflavones với biểu hiện gene IGF-1 và ER-alpha của cơ tim

Từ VLOS
Bước tới: chuyển hướng, tìm kiếm
Isoflavones với biểu hiện gene IGF-1 và ER-alpha của cơ tim
Gene expression of ER-alpha and IGF-1 in the heart of ovariectomized rats treated with various isoflavones
 Tạp chí Symposium on Endocrinology - Nuclear Receptors in Health and Dieases, Bregenz, Austria 2006 tháng 8; ():
 Tác giả   Nguyen Ba Tiep, D. Rachon, T. Vortherms, H. Jarry, W. Wuttke
 Nơi thực hiện   Klinische und experimentelle Endokrinologie Uniklinikum Goettingen, Đức
 Từ khóa   Y học, bệnh tim, phytoestrogen
  DOI   [ URL]  [ PDF]

Tiếng Anh

Introduction: Cardiac hypertrophy is associated with a high incidence of congestive heart failure (CHF) and sudden death. Recent studies have provided clinically relevant gender-based differences in the pathophysiology as well as the roles of estrogens in the prevention of cardiac hypertrophy. In addition, there is evidence of a cross-talk between estrogen receptors (ERs) and insulin-like growth factor 1 (IGF-1) in the control of myocardial hypertrophy. Since isoflavones have gained considerable attention for their potential role in improving risk factors of cardiovascular disease, this study was conducted to assess the effects of various isoflavones on gene expression of ERα and IGF-1 in the heart muscle of ovariectomized female rats.

Methods: Hearts and uteri were collected from ovariectomized (ovx) female Sprague-Dawley rats which were orally treated (via food) for 3 months with estradiol benzoate (E2) or different isoflavones. Soy free chow served as a control. The tissues were minced and total RNA was isolated using the RNeasy Total RNA Kit (Qiagen, Hilden, Germany) followed by reverse transcription using Promega’s and Invitrogen’s Kits. Real time RT-PCR was carried out using the ABI PRISM 7700 Sequence Detector (PE Applied Biosystems, Warrington, UK) and the QPCR core kit (Eurogentec, Seraing, Belgium).

Results and conclusions: Dietary Equol and Quercetin administration to ovx rats increase ERα and IGF-1 mRNA in the heart muscle, respectively. ERα expression in the heart muscle is very low compared to the expression of its expression in the uterus.

The results show that dietary isoflavone exposure may influence cardiac hypertrophy via ERα and IGF-1 expression.

Tiếng Việt

Phì đại tim liên quan mật thiết với hiện tượng suy tim do xung huyết cơ tim và có thể gây đột tử. Những nghiên cứu gần đây chứng minh sự phụ thuộc của quá trình bệnh lý tim mạch và giới tính. Hormon estrogen được cho là có vai trò quan trọng trong việc phòng phì đại tim.

Thêm vào đó, mối liên hệ giữa cơ quan thụ cảm estrogen (estrogen receptor: ER) và yếu tố sinh trưởng tương tự insulin (insulin-like growth factor 1: IGF-1) cũng được các nhà nghiên cứu quan tâm. Trong khi các isoflavone đang gây được sự chú ý về khả năng hạn chế nguy cơ mắc bệnh tim mạch, nghiên cứu của chúng tôi nhằm xác định ảnh hưởng của một số isoflavone đến các gene estrogen receptor alpha (ER-alpha) và IGF-1 cơ tim chuột đã được loại bỏ buồng trứng (ovariectomized). Các isoflavone (equol, daizein, puerarin, quercetin) được đưa vào theo thức ăn (pellet food), thức ăn không chứa isofavone (soya free food) và thức ăn chứa estradiol benzoat (E2) được dùng cho các lô đối chứng âm và đối chứng dương.

RNA (total RNA) được chiết từ cơ tim và tử cung sau khi mổ. RT-PCR được dùng cho tổng hợp cDNA. mRNA được xác định với Real time RT-PCR.

Kết quả cho thấy equol có khả năng làm tăng mRNA của ER-alpha trong khi quercetin có khả năng làm tăng mức độ mRNA của IGF-1.

Như vậy, một số isoflavone có khả năng ảnh hưởng đến mức độ biểu hiện của ER-alpha và IGF-1 qua đó ảnh hưởng đến diễn biến bệnh lý của chứng phì đại tim.

Quay lại: Một số nghiên cứu về các phytoestrogen

Nguyễn Bá Tiếp

Liên kết đến đây